"Ga op reis" en voorkom een burn-out

7/11/2017

 

Je hoeft niet altijd ver te gaan. Ook al stap je je deur buiten en zet je je op de stoep. Neem even een momentje voor jezelf en geniet gewoon. Doorbreek het taboe dat je altijd met iets bezig moet zijn. In deze hectische uitputtende maatschappij is het absoluut nodig om van tijd tot tijd pauze te nemen. Zo neem je als het ware even afstand van je beslommeringen en krijg je een overzicht op alles waar je mee bezig bent.

 

Relaxen op de stoep

 

“De boog kan niet altijd gespannen staan”. Anders zal hij uitrekken en zijn oorspronkelijke veerkracht verliezen. Zorg ervoor dat jij je veerkracht niet verliest. Als we te lang met hetzelfde bezig zijn raken we uitgeput en uitgekeken. Probeer hier ook bewust te worden van je eigen gedrag. Durf momenten van rust inplannen en laat je niet afschrikken door enige druk die je mogelijks voelt. Waarom niet? Omdat de kwaliteit en efficiëntie van je werk afneemt naarmate je er langer mee bezig bent. Maar ook omdat je respect hebt voor jezelfen dus de nodige zelfzorg moet inbouwen ;).Op tijd opladen is hier de boodschap.

 

Ik weet het, ik ben logische vanzelfsprekende woorden aan het verkondigen. Maar toch lijken we het vaak te vergeten. We worden meegesleurd in de “Rat Race” die ons leven controleert. Laat je niet leven, maar leef je leven op je eigen tempo en naar eigen invulling.

 Rat race

 

Dus, als je zoals veel mensen niet de financiële kracht hebt om een weekje naar Bermuda te gaan, geen zorgen! Vakantie is vaak een state of mind. Zeg jezelf, vandaag ga ik niet denken aan wat ik moet doen, maar ga ik doen waar ik zin in heb. Maak contact met dat oude lichaam dat je al zolang verwaarloosd hebt en probeer te voelen waar het zin in heeft. Net zoals een kind voelt da hij buiten heel hard in het gras wil gaan lopen en rollen. Laat de sociale conventie voor wat het is en doe waar je zin in hebt (geen criminele dingen ofzo he). Het komt er op neer terug een evenwicht te vinden tussen onze gedachtegang en onze fysieke, emotionele en “spirituele” noden.

 

Laat de beslommeringen van onze gedachten voor onze onbewuste geest. Die is veel krachtiger dan je denkt en lost de moeilijkste problemen op zonder dat onze bewuste geest dat voor mogelijk houdt. Als Einstein niet verder geraakte in één van zijn formules, liet hij dat voor wat het was en begon op zijn viool te spelen. Een activiteit die hem in staat stelde om terug in evenwicht te komen en in het moment. Zo kon zijn onbewuste geest de formule verder uitwerken.

 

In het moment komen… Tijd nemen voor jezelf, “op reis gaan”, contact maken met je lichaam, muziek spelen, wanneer je dit doet kom je meer in het moment. De enige plek waar het leven zich bevindt. Hoe lang is het geleden dat jij nog eens wat tijd in het moment hebt doorgebracht? Niets kan het waard zijn om jou van het moment te behouden. Want uiteindelijk is dat het enige dat er is. Vertrouw op je onderbewustzijn al de rest te regelen.

 

Dominique Scheltens

Conscious.blog