CO2 Neutraal

IjsbeerWanneer iets CO2 neutraal is wil dat zeggen dat er geen extra CO2 is vrijgekomen door de productie van dat product. Ofwel is de fabriek zo aangepast dat er bij de productie van dat product geen CO2 is vrijgekomen. Dit kan bijvoorbeeld door groene, hernieuwbare elektriciteit te gebruiken en/of geen vervoer of machines op fossiele brandstoffen te gebruiken. Ofwel gaat het bedrijf de uitgestoten CO2 recupereren door de aanplanting van bossen die CO2 uit te lucht nemen. Een combinatie van beide is vaak ook het geval.

 

Als een product voldoet aan deze criteria is dat goed nieuws voor de opwarming van de aarde. CO2 is namelijk een broeikasgas dat mede verantwoordelijk is voor de globale opwarming. De CO2 vormt een laag rond de aarde die de zonnestralen absorberen. Het versterkt als het ware deze zonnestralen en zorgt er voor dat ze minder uitstralen naar de ruimte toe. Als de aarde te warm wordt zal dit grote en desastreuze geologische effecten met zich meebrengen. De bedoeling is dus om minder CO2 de lucht in te sturen maar ook om meer bossen en planten aan te leggen. De fotosynthese van bladeren zorgt er namelijk voor dat CO2 uit te lucht wordt genomen en zuurstof wordt toegevoegd.

 

EcodakZwarte stoffen en oppervlaktes warmen ook zeer hard op. Roet dat afkomstig is van grote containerschepen komt terecht op de poolvlaktes en zorgt er mede voor dat het ijs hier smelt. Platte roofing daken zijn ook niet bepaald afkoelende elementen. Als u thuis of op het werk zulke daken hebt doet u er heel veel goeds aan om hier een groen dak van te maken. Groene daken warmen niet zo hard op en de planten zetten CO2 om in zuurstof. Ook zijn ze goed voor insecten en vogels en zijn ze een steun voor de biodiversiteit.