Sneeuwstorm komt aan land, maar New York lijkt gespaard

Oorspronkelijk artikel: nieuwsblad.be

 
Foto: 
 
De sneeuwstorm Juno is dinsdag in het noordoosten van de VS aan land gekomen. In New England viel ongeveer 10 centimeter sneeuw per uur en tientallen miljoenen Amerikanen moesten schuilen, maar New York zou van het ergste gespaard blijven. Het openbaar leven aan de Amerikaanse oostkust is volledig verlamd.

De Amerikaanse nationale weerdienst (NWS) verwachtte maandag een ‘verlammende en potentieel historische storm’ waarbij op veel plaatsen tussen 30 en 90 centimeter sneeuw zal vallen. Uit voorzorg ligt heel het vliegverkeer in het noord-oosten van de VS stil, naar schatting 7.000 vliegtuigen blijven aan de grond. 

Overstromingen

De sneeuwstorm zou dinsdag echter passeren aan grote steden zoals New York, Philadelphia en Boston en lijkt nu meer op weg naar het oosten. New York kan tot 30 centimeter sneeuw krijgen, maar het grootste pak zal nu vallen van Long Island en Rhode Island tot aan de kusten van Maine. Daar rekenen de voorspellingen nog altijd tot 90 centimeter.

Voor de kustplaatsen tussen Delaware en Maine wordt ook gewaarschuwd voor overstromingen. Volgens de weerdienst kunnen de windvlagen aan de kust in Massachusetts dinsdag orkaansterkte bereiken. De storm zou zo krachtig genoeg zijn om de kustlijn blijvend te veranderen.

Rijverbod

Sinds maandag 23 uur plaatselijke tijd mogen voertuigen in de staat New York zich enkel nog in absolute noodgevallen op de weg begeven. Het rijverbod geldt voor dertien county's, met inbegrip van de vijf county's die in de stad New York liggen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 300 dollar (250 euro).

In de metropool heerst een ongewone stilte op de straten. Ook het openbaar vervoer, waaronder het volledige metronetwerk, ligt stil. Alle scholen en andere openbare instellingen zijn eveneens uit voorzorg gesloten. Het VN-hoofdkwartier aan de East River blijft gesloten. De herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz 70 jaar geleden, is een dag uitgesteld. In de basketcompetitie NBA zijn twee wedstrijden afgezegd.

Ook in de stad Boston geldt een rijverbod.

Noodtoestand

In de staten New York, Massachusetts, New Yersey Connecticut heeft de gouverneur telkens de noodtoestand uitgeroepen. ‘Dit zou de zwaarste sneeuwstorm kunnen zijn die onze stad ooit gekend heeft’, waarschuwde de burgemeester van New York, Bill de Blasio, dinsdag. De burgemeester riep zijn stadsgenoten op zich ‘voor te bereiden op het ergste dat we ooit gezien hebben’. 

Back to overview