Paradise Papers

07 november 2017 10:30

 

Lars Bové

 Panama strand

 

"noot van Conscious."
Het ontwijken of ontduiken van belastingen is niet maatschappelijk verantwoord. Deze grote bedrijven maken grote winsten door producten te verkopen aan onze bevolking. Een deel van die opbrengsten moeten terugvloeien naar de maatschappij voor het bouwen van wegen, scholen, enz.

 

Duizenden bedrijven in de hele wereld laten miljarden euro’s naar Bermuda stromen omdat je daar nul procent belastingen betaalt. © EPA

Ook Belgische bedrijven en ondernemingen met belangrijke vestigingen in ons land, blijken linken met belastingparadijzen te hebben.

 

Lees verder

 

Recent advies

Ageas kopen of verkopen?

Bekijk hier het advies op belegger.be

 

In het belastingparadijs Bermuda staat een postbus die gebruikt wordt door duizenden bedrijven in de hele wereld. Ze laten er miljarden euro’s naartoe stromen omdat je op Bermuda nul procent belastingen betaalt. Op het postbusadres - aan de Canon’s Court nummer 22 in de hoofdstad Hamilton - is echter alleen het advocatenkantoor Appleby te vinden. Dat ziet erop toe dat alle papieren voor de bedrijven in orde zijn.

 

Samen met honderden andere onderzoeksjournalisten uit 70 landen onthult De Tijd hoe een web van exotische postbusbedrijven gebruikt wordt om belastingen te ontlopen en zakenpartners geheim te houden. Nog tot en met vrijdag 10 november leest u de onthullingen van Lars Bové en zijn internationale collega's in het dossier Paradise Papers.

 

Ook België heeft linken met Bermuda. Dat blijkt uit 13,4 miljoen documenten die De Tijd kon inkijken dankzij het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten ICIJ en de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

 

Bij de gebruikers van de fameuze postbus vonden we onder andere Ageas, de grootste verzekeraar van ons land. Hoewel de vennootschappen op Bermuda alleen op papier bestonden en lokale advocaten alle administratie regelden, ondertekenden officieel ook de toplui van Ageas, onder wie CEO Bart De Smet en voorzitter Jozef De Mey, de nodige documenten, blijkt uit de gelekte Paradise Papers.

 

In een reactie op Radio 1 legde Bart De Smet dinsdagochtend uit dat Ageas in 2007 een dochterbedrijf in Hongkong kocht, dat al linken had met Bermuda en de Britse Maagdeneilanden. Volgens hem heeft Ageas nooit een euro belastingvoordeel via die weg genoten en besliste het bedrijf - na de turbulentie van de bankencrisis - om de constructie af te bouwen, wat gezien de regulering in Hongkong complex was.

 

Uiteindelijk werden die afbouwplannen stil gelegd, zegt De Smet, omdat Ageas besloot de volledige Hongkongse dochter te verkopen. Daarop boekte het een meerwaarde van 400 miljoen euro, die zowel in Nederland - waar het Ageas-moederbedrijf boven de Hongkongse dochter - als in België geen belastingen moeten worden betaald. De Smet merkte op dat Ageas vorig jaar 435 miljoen euro winst boekte in België, waarop het 212 miljoen euro belastingen betaalde.

 

Ook de groep Janssen Pharmaceutica, die in ons land al een groot belastingvoordeel geniet en nog geen 3 procent belasting betaalt, komt voor in de Paradise Papers. Het zit niet via het bedrijf in België op Bermuda, wel via zijn bedrijf in Ierland. De constructie zou wel mee geleid worden vanuit België. Volgens een fiscaal expert doet Janssen via Ierland aan agressieve belastingplanning.

 

Ook het zwaar gesubsidieerde distributiecentrum van Nike in Laakdal betaalt via Bermuda amper belastingen in ons land. De constructie bestond er jaren in om, op papier, alle intellectuele eigendomsrechten van Nike te plaatsen op Bermuda. Om vervolgens alle andere Nike-bedrijven rechten of royalty's te laten betalen aan die papieren vennootschappen op Bermuda.

 

Zo kon Nike miljarden euro's aan inkomsten doorsluizen naar het eiland. De springplank die Nike voor deze constructie gebruikte, bevond zich in Nederland. In 2014 besloot Nike om alleen nog via Nederland te werken.

 

Bron: https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal-algemeen/Ageas-Nike-en-Janssen-Pharma-duiken-op-in-Paradise-Papers/9950479?ckc=1&ts=1510049793

Terug naar overzicht