Over ons

Conscious.

Wat is Conscious. ? Waar staat het voor?India Light

Conscious is het Engelse woord voor bewust. Bewust worden en zijn is iets dat in elk aspect van onze onderneming doordringt. We proberen ons er bewust van te zijn hoe producten gemaakt worden en wat de impact ervan is op het milieu en de mensen die er in leven. Als we deze kennis hebben kunnen we er voor kiezen om niet destructief te handelen, m.a.w. zonder mens of milieu daarbij schade toe te brengen. En dat is duurzaam. Er is maar één manier en dat is op de duurzame manier. Als we op deze aarde willen blijven voortbestaan moeten we ons bewust worden van de impact van onze aanwezigheid en ons handelen. Onze aarde is één groot ecosysteem, één groot lichaam als het ware. Dat lichaam heeft grenzen en kunnen we best niet overbelasten.

Shop

Hier bij Conscious wordt er constant gewerkt aan een verzameling van zo bewust mogelijke producten. Bewust in de zin van niet destructief naar de aarde of de mens toe. Een ander woord hiervoor is maatschappelijk verantwoorde producten. We maken hiervoor gebruik van een aantal criteria. Onze producten voldoen altijd aan 1 of meerdere van deze criteria. Hoe meer criteria waaraan een product voldoet hoe beter dit product is voor de wereld. Hou ons productaanbod zeker in de gaten. Er zullen nog meer fantastische producten volgen!

Oorsprong

Conscious. is bedacht in de geest van oprichter en bestuurder Dominique Scheltens. Er zijn meerdere factoren die aan de basis lagen van het idee.

 

Zo stoorde hij zich aan een plastic schoenlepel die stuk was. Gefrustreerd door de inferieure kwaliteit van het product dacht hij bij zichzelf. Zou het niet mooi zijn om een webshop te maken waar alleen maar kwaliteitsvolle goederen op te koop staan... Kwaliteitsvol wil zeggen dat de producten langer mee gaan. Als de producten langer mee gaan moeten er minder van gemaakt worden. Dat wil zeggen dat er minder energie verbruikt moet worden om producten te maken, wat minder CO2 uitstoot meebrengt. Maar dat wil ook zeggen dat er minder kostbare grondstoffen worden verspild. Want goederen van slechte kwaliteit belanden al snel bij het afval. Het zou dus een stuk duurzamer zijn.

 

Ook speelde het Boeddhisme een rol. In de nasleep van hyperventilatie en burn-out verschijnselen bracht het Boeddhisme overbiddelijk rust en inzicht. Wanneer je het Boeddhisme volledig wil toepassen mag je anderen geen kwaad berokkenen of pijn doen. Je mag door je handelen anderen geen schade toebrengen. Dit was het enige wat heel moeilijk was om te doen. Dit omdat er een systeem is opgezet waarbij mensen in de Westerse ontwikkelde landen goedkoop goederen kunnen kopen die mensen en omgeving in minder ontwikkelde landen met hun gezondheid en milieu moeten bekopen. Je gaat naar de winkel om een nieuwe broek te kopen, made in Bangladesh, China, Pakistan... staat er dan op het label. Hetzelfde voor een hele hoop andere producten. Zonder dat we het willen worden we bijna verplicht om mee te doen aan de onderdrukking en uitbuiting van anderen. En dit is een heel treurig gegeven. Deze webshop brengt daar verandering in.

 

Uiteraard was de opwarming van de aarde ook een belangrijke factor. De stormen, de smeltende poolkappen, de grote droogtes, het ontregelde weer... De aarde is waar we uit ontstaan zijn. De aarde zijn wij en wij zijn de aarde. We moeten de aarde redden net zoals we onszelf moeten redden. Ze geeft ons zo veel moois. En wat doen we ermee? We ontginnen haar schoonheid en zetten het om in geld, in olie, in materialen die we gebruiken om het leven "makkelijker" te maken. En het grootste deel van de waarde die we omzetten gaat naar een beperkt aantal mensen. Op deze webshop proberen we o.a. producten te verkopen die CO2 neutraal zijn en waarvan de grondstoffen zo goed mogelijk terug herbruikt kunnen worden. Zodat onze kinderen ook nog een toekomst hebben.

 

  

MagazijnVestiging

Maatschappelijk verantwoord als we zijn hechten we ook veel belang aan transparantie. Hiernaast een foto van ons magazijn, weliswaar nog zonder producten. Onze opslagplaats is gelegen in Antwerpen/ Borgerhout. Van hieruit worden dagelijks onze pakketjes ingepakt en verstuurd behalve op zondag. Idealitergewijs zou het een magazijn zijn dat zijn eigen energie opwekt en geen CO2 uitstoot maar zelfs opneemt. Waar voldoende natuurlijk zonlicht binnenschijnt en een tuintje is waar de werknemers kunnen pauzeren. Een ecologische vijver waar het afvalwater in terecht komt en wordt gefilterd. Een magazijn dus dat volledig volgens de principes van Cradle to Cradle functioneert. Maar helaas zijn wij opstartende en is dat financieel nog niet mogelijk. Nog niet... Maar vanaf dat dat enigszins haalbaar is zal het ook gebeuren!

Levering

Voor de levering van onze producten hebben we beslist  om o.a. samen te werken met Bpost. Dit is een betrouwbare partner met wortels in de Belgische overheid. Zo wordt u bestelling een tweede maal aangeboden als u de eerste maal niet thuis bent. Daarna kan je het zonder problemen afhalen bij een postkantoor of kiala afhaalpunt in u buurt. Je kan ook ineens voor deze optie kiezen als je dat wil. Verder kan je gemakkelijk je pakketje opvolgen via de track & trace dienst van Bpost. Als Belgisch bedrijf kiezen we voor deze pakkjesleverancier omdat deze voldoet aan de criteria "lokaal". Door Bpost te gebruiken steunen we de Belgische economie en werkgelegenheid. Verder maken we ook gebruik van Dpd. Deze koerier opereert co2-neutraal door deze te compenseren met de aanplanting en onderhoud van bossen.

Zakelijk

Missie

De destructieve op massaconsumptie gerichte economie transformeren naar een bewuste economie die niet schadelijk is voor de aarde en de inwoners ervan.

Visie

Een vaste waarde vertegenwoordigen in de zin van een waakhond, een verlichte geest, een gemaakte stap in de evolutie van de mens en samenleving. Conscious. zal dit belichamen en aansturen, het zal staan voor het hoogste gegeven in de rank van ecologisch, fair, ethisch, biologisch enz.

 

Naam onderneming: Conscious.

Adres maatschappelijke zetel: franckenstraat 18, 2000 Antwerpen

Adres magazijn: schoenstraat 59, 2140 Borgerhout/ Antwerpen

Telefoonnummer: +32499393084

BTW nummer: BE 0658 964550

Toezichthoudende autoriteit inzake voedselveiligheid: FAVV