8 manieren om aan zelfzorg te doen

In deze tijden van corona springt zelfzorg eruit als een elementair deel van het leven wat bij sommige misschien wat ingesneeuwd was. Als we nu niet aan zelfzorg doen, voelen we ons algauw erg slecht en erg angstig. Logisch ook, als we op dit moment niet voor onszelf zorgen, wie zal het dan doen… We zitten allemaal vast op ons eigen klein eilandje. We kunnen elkaar wel eens bezoeken met ons bootje maar we moeten snel terug binnen zijn voor de storm weer opwaait. En als we elkaar dan al bezoeken moet dat zonder aanraking. Daaraan zien we dat, met elkander kunnen omgaan en versmelten met anderen, iets is wat aan de basis ligt van onze behoeftes als mens. Zonder dat voelen we ons uit balans. We missen nabijheid, we missen liefde.
Goed nieuws, we kunnen de liefde ook aan onszelf geven:

 

8 manieren om aan zelfzorg te doen

 

 1. Sporten
  Een gezonde geest in een gezond lichaam. Als ons lichaam zich goed voelt voelen wij ons ook goed. Als we te weinig beweging krijgen  zet dat een kettingreactie in gang van slecht voelen en slecht uiteindelijk slecht denken.  Sport ten minste 2 keer per week voor minstens een uur. Begin op je eigen tempo. Overbelasten is roofbouw en dat is het tegenovergestelde van zelfzorg. Begin rustig maar probeer op te bouwen en hou vol.

 2. Lekker en gezond eten
  Een mens kan het leven mooier maken door lekker te eten. Lekker eten kan ons een verfijnd gevoel van geluk bezorgen. Doe net dat tikketje beter je best om echt iets lekker op tafel te zetten. Zo wordt eten geen noodzakelijke formaliteit maar een moment van intens genieten. Zoek recepten op en probeer ze uit. Maak bij voorkeur zelf je eten of samen met je bubbelgenoten. En hou het zo gezond en vers mogelijk.

 3. Hou je huis netjes
  Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Je huis kuisen houdt de akelige beestjes buiten. Een mooie vorm van zelfzorg is de plek waar je woont verzorgen. Rondslingerende rommel leid ons af en ergert ons altijd op een bepaald niveau. Een opgeruimd huis toont aan dat we onszelf in de hand hebben. Het huis proper houden ververst ons bewustzijn. Ik denk dat iedereen het zeer aangenaam vind als alles proper en opgeruimd is. Doe dit ook zelf of samen met je huisgenoten. Iemand anders zijn rommel opkuisen hoort niet.

 4. Bel je vrienden of familie op
  Je krijgt alleen wat je er in steekt” is een gezegde en universele waarheid. Geef liefde aan anderen en je zal liefde terug krijgen. Je denkt soms, oh hoe zou het nog met die persoon zijn?, maar je handelt er vaak niet naar. We zijn te druk bezig met de dagelijks beslommeringen. Met onze taken, met wat er op tv is, met wat er op die bewegende wall verschijnt. Niets van dat geeft ons duurzaam geluk… In onze huidige maatschappij worden we in bepaalde richtingen geduwd. Dit zodat we geld zouden opleveren voor anderen. Probeer hier af en toe eens aan te weerstaan en connecteer op een andere manier. Bel een vriend of familielid op.

 5. Natuur opzoeken
  Een andere elementair deel waar we als mens nood aan hebben is natuur. Wandelen in een bos of in een weide heeft een relaxerend en harmonieus effect op ons. We bestaan uit natuur en zijn er volledig complementair mee. We merken dat het een perfect geconnecteerd geheel is waar niets verloren gaat en het leven gedijt. Dit stemt ons gerust en we voelen dat we er deel uit maken.

 6. Zoek wat wijsheid op
  Wijsheid geeft ons bescherming. Wijsheid is een kennis die niet alleen onszelf maar ook alle anderen ten goede komt. Het geeft ons perspectief en maakt ons weerbaar tegen de krachten die ons van onze zelfzorg doen afdwalen. Het laat ons bewuster in het leven staan. Hoe bewuster we zijn, hoe meer vat we hebben op het leven en hoe meer we ervan kunnen genieten. Je herkent wijsheid als je het hoort. Het is “waarheid” van een universele soort. Je vindt het misschien online. Je vindt het bij ouderen die wat meer ervaring hebben of bij spirituele leiders. Let bij deze laatste wel op de bron. De woorden van spirituele leiders worden wel eens verdraaid of vervormd. Hier is het belangrijk om te filteren wat voor jou het best aanvoelt en je kritisch op te stellen.

 7.  Connecteer met alles en iedereen
  In deze huidige tijd zijn we met elkaar geconnecteerd via het wereldwijde web. Maar soms lijkt het alsof we hier worden gesponnen in een cocon en vervolgens leeggezogen door de internetspin. We gaan het internet in om vervolgens helemaal afgeleid te worden en ergens compleet anders er uit te komen. Soms zelfs zonder te hebben gedaan wat we oorspronkelijk van plan waren. We worden afgeleid…, verleid… En we merken dat we er niet blijer van worden. Dit gebeurd vooral als we ons wat minder voelen. Het brengt ons veel informatie en ik wil het zeker niet helemaal slecht praten maar. Het internet zou met een waarschuwing op de verpakking moeten komen. Ipv te connecteren via het internet. Probeer alles en iedereen eens in te beelden en probeer er dan vervolgens eens mee te connecteren. Die dit elke dag een keertje op een stil en speciaal moment. Je zal je meer verbonden voelen en in het moment, meer levend.

 8. Regelmaat en discipline
  Doe al deze fantastische dingen van zelfzorg niet één keer maar regelmatig. Discipline of regelmaat is de ladder naar geluk. Je maakt je sterker, geliefder en meer weerbaar elke keer je deze dingen doet.